Het Griekse Eten.
(
Kali Orexi - Eet smakelijk )
Retsina |
|
Witte
wijn gekruid met hars. Het is even wennen en de meningen blijven
verdeeld over deze wijn. De wijn is verfrissend met een zeer aparte
nadronk. |
Feta |
|
Kaas gemaakt van schapen en geitenmelk. Heerlijk
in een badje olijfolie en met wat oregano erover. |
Loukoumádes |
|
Griekse oliebolletjes zonder krenten, rozijnen, e.d.
Wordt geserveerd in een bedje van honing en bestrooid met
kaneel. |
Choriátiki saláta |
|
De boeren of Griekse salade. Tomaten, komkommer,
ui, paprika, feta, olijfolie, azijn, citroen en diverse soorten
kruiden. |
Mousakás |
|
Gemaakt van lagen gebakken aubergine, plakjes aardappel,
gekruid gehakt en een smakelijke béchamelsaus. Het geheel
wordt bedekt met kaas. |
Souvlákia |
|
Aan het spit geroosterde spiezen van varkens- of
kippenvlees. Op smaak gebracht met citroen, kruiden en olijfolie
en geserveerd met tzatzíki (romige yoghurt met komkommer,
knoflook en munt). |
Klèftiko |
|
Stoofpotje van de herders. Gewoonlijk van geitenvlees,
verpakt in perkamentpapier en zo bereid dat de sappen erin blijven. |
Keftédes |
|
Gehaktballen, op smaak gebracht met kruiden, koriander
en komijnzaad. Daarna gebakken in de olijfolie. |
Stifádo |
|
Stoofpotje wat het liefst een dag heeft staan pruttelen.
Kan van vis of vlees zijn, met kruiden, tomaten, uien, olijfolie
en rode wijn. |
Paidakiá |
|
Gegrilde lamskoteletten. Op smaak brengen met citroen,
olijfolie, oregano en zeezout. Hier geserveerd op een bedje van
paprika. |
Giaoúrti me méli |
|
Yoghurt met honing. Een heerlijke afsluiting van
een mooie maaltijd (hoewel daarna natuurlijk nog wel een kopje Griekse
koffie moet komen). Als je hierna nog trek hebt is er iets goed
fout gegaan! |
Wil je recepten, meer info of eens wat proeven? Neem maar contact op!
|