Reisverslag  Dag 17 - Dinsdag 17 Juni 2008

 

08:00 De wekker gaat en ik sta verfrist op. Tien uur bijna onafgebroken slaap, dat is een lange tijd geleden dat mij dat is gelukt. Ik denk dat ik wel zover terug moet gaan als de vorige rondreis. Ik heb vandaag met Arno afgesproken om samen in Malia Park het ontbijtbuffet te gaan bestormen. Voor hem de eerste keer, ik weet mijn weg al goed daar. We gaan in het gebied zitten wat Ruud onder zijn hoede heeft en die komt dan ook redelijk vaak langs met diverse opmerkingen. Wij zijn ook niet op ons mondje gevallen en geven hem duidelijk weerwoord. Het gezellige begin van - naar ik hoop - een goede dag.

We worden door Ruud bijna de zaak uitgekegeld omdat het met zout strooien niet zo lukte (plaatselijk gebruik?). Arno stapt weer in zijn auto en ik ga op de scooter naar de boekhandel van Pelagia. De kinderen hebben schoolvakantie en zitten dus bij hun moeder. Mantheos kijkt tv maar Brodromos hangt wat verveeld rond. Ik praat wat met Pella totdat Mike verschijnt en ik met hem mee ga om de mini golf te openen. Alles is net gereed als hij door Pella opgebeld wordt. Hij moet zijn schoonmoeder naar de dokter in Heraklion brengen. Gelukkig is een van de zonen van een broer van hem bereid om de mini golf te bemannen.

Ik ga naar huis en ga wat liggen lezen. Vanmiddag weer een massage dus dan mag ik daarvoor niet veel stress hebben van de dokter (en van Eva). Om 14:15 meld ik mij bij de balie waar ik door Peggy weer voorzien wordt van badjas, handdoek en slippers. Eva is er ook en ik vraag haar of ik nu meteen foto's mag nemen. Dat mag en ik loop achter haar aan richting massage kamers. Met diverse vormen van belichting probeer ik alles zo natuurgetrouw vast te leggen, sommige zelfs inclusief de masseuse. Zijn jullie benieuwd geworden? Nou vooruit, hier dan wat foto's van de Spa.

Eva doet haar best om in de massageruimtes een goede sfeer te laten ontstaan. Er worden veel - alleen al in de gang ongeveer 25 stuks - theelichtjes gebruikt en ook diverse geurverdampers die alles lekker laten ruiken. Ze heeft diverse geuren, de meeste zijn fruitig. Mijn favoriet, jasmijn, ontbreekt echter. Eens kijken of ik die hier ergens kan vinden. Dan is het toch echt tijd dat ze haar eerste massage heeft en ik berg het fototoestel weer op. Ik ga mijn rondje relax maken, wat betekent dat ik de sauna, de hamam en het zwembad gebruik.

Ik lig daarna lekker op een ligbed bij het zwembad als Eva mij komt halen. Ik ga graag met haar mee want ik weet nu wat mij te wachten staat. Ik geef mij helemaal aan haar over en ik beland weer in een andere wereld. Diegene die niet weten wat ik bedoel zouden ook eens een relax massage moeten overwegen. Maar dan moet je er wel aan durven overgeven en je gedachten leeg zien te maken. Bij mij helpt het als ik mij concentreer op de handen van de masseur. Eva moet even lachen als ze iets te koude olie op mijn onderrug laat druppelen en ik over mijn hele lichaam ril. Voor de rest is ze stil en laat ze haar handen spreken.

Aan het einde is mijn hoofd aan de beurt en krijg ik een gezichtsmassage. Ik voel mij al in de zevende hemel en als ik mijn ogen open doordat zij zachtjes mijn wenkbrauwen masseert, zie ik een engel in het gezicht. Dat beeld blijft op mijn netvlies staan als ik mijn ogen weer sluit en het met kruiden doordrenkt doekje op mijn gezicht krijg. Met het warme water onder mij en een paar fikse handdoeken bovenop mag ik de opgedane energie proberen te verwerken. Wat voel ik mij lekker!!

Na een tijdje wordt het doekje van mijn gezicht verwijderd, voel ik een hand op mijn schouder en zegt Eva dat ik heel rustig tot leven mag komen en vooral niet te snel mag opstaan. Doordat een massage bloed verplaatst door het lichaam kun je anders heel duizelig worden. Ik krijg ook te horen dat mijn thee al op mij staat te wachten bij het zwembad en dat ze mij wel ziet verschijnen. Ik blijf nog even rustig liggen genieten terwijl de muziek doorspeelt. Dan toch maar van die heerlijke tafel af en in de benen.

Inderdaad, de thee staat bij het ligbed waar ik eerder op lag en tevens een flesje water. Eva komt eraan lopen en vraagt hoe ik mij voel. Ik denk dat mijn gezicht al boekdelen spreekt want ze begint nog meer te glimlachen. Ik vertel haar dat ik mij heel goed voel en dat ik dit wel iedere dag zou willen hebben. Ze bedankt mij en ik bedank haar weer, dat zouden we uren vol kunnen houden maar de plicht roept. Ze heeft zo een sessie voor een koppel die in het bubbelbad wil. Een romantische sessie waarbij het zwembad gesloten wordt en de luxaflex naar beneden gaat. Gedimd licht en het bubbelbad wordt gevuld met water. Ze heeft al twee houten kuipen gevuld met kaarsen en rozenblaadjes. Ik mag blijven kijken bij de voorbereidingen.

Eva komt even later terug met een kilo honing wat ze in het bubbelbad giet. Dan komt er iemand met een garde en een 25kg zak melkpoeder. Terwijl Eva vijf grote scheppen melkpoeder in het bubbelbad gooit, gaat de man met de garde aan de slag om te voorkomen dat het gaat klonteren. Ik denk dat dit een variant is op Cleopatra's bad in ezelinnenmelk. Ik doe de suggestie op de waterpompen van het bad aan te zetten en dat helpt om het poeder in melk te laten omzetten. Uiteindelijk zit er voldoende vloeistof in het bad en komt Eva met een bak vol rozenblaadjes. Die worden op het water uitgestrooid en de kaarsjes op de rand van het bad worden aangestoken. Klaar voor een romantische sessie.

Ik neem afscheid van Eva en bedank haar nogmaals voor de massage. Ik rijd naar huis waar ik op zoek ga of ik relax muziek heb meegenomen. Dat kan ik dan voor Eva op cd zetten en heeft ze weer wat meer afwisseling. Ik vind gelukkig voldoende muziek om 4 cd's vol met mp3 te vullen. Bij elkaar 44 uur muziek hoewel ik bij sommige muziek twijfel of iedereen die als relax muziek zal ervaren. Ik voel mij vol energie en ook krijg ik wel wat trek. Vanavond dus maar even de maag vullen bij Cretan Family.

Om 20:00 meld ik mij bij Jorgos en neem ik tafel 10 weer in bezit. Er zijn ook wat grote groepen binnen en de bestellingen zijn net geplaatst als de lampen een tijd fiks knipperen en dan valt de stroom helemaal uit. Het niet enkel bij deze taverna, heel Malia zit zonder stroom. De noodverlichting springt aan, er wordt een aggregaat gestart en er komen olielampjes op tafel. Ze zijn goed voorbereid op dit soort situaties. Toch heeft de keuken het zwaar en alles moet nu op gas gebeuren. Toch komen langzamerhand de gerechten uit de keuken. Dat vind ik een topprestatie. In Nederland zou je op straat komen te staan met een lege maag.

Ik krijg dan toch mijn saganaki en gyros kleftiko. Bij lampolie zit ik het eerste gedeelte van de maaltijd te verorberen. Het is na ongeveer een uur dat de stroom weer terug komt en door iedereen met veel gejuich wordt ontvangen. Veel Nederlanders zitten op hete kolen want Oranje speelt vanavond tegen Roemenië. Ik had Ruud al een sms gestuurd (mobieltjes bleven keurig werken) dat ik wat later zou verschijnen. Hij heeft geantwoord maar dat bericht heb ik nooit horen binnenkomen.

In de rust meld ik mij bij huize Jongeneelen waar ik verneem dat de stroomstoring voor uitschakeling van de satelliet ontvanger heeft gezorgd. Ruud kan nu enkel via de Griekse tv de wedstrijd volgen. Voor hem geen probleem en voor mij ook niet zo erg. Arno is ook op de hoogte en komt niet langs. De rugpijn van Maria is nu overgenomen door Ruud. Eerst dacht Maria aan een grapje van Ruud maar ik zie nu dat hij echt last heeft van zijn rug. Het zit ze niet mee. Ik beveel hem van harte een massage van Eva aan, maar hij wil toch dat er eerst een dokter naar gaat kijken. Na de wedstrijd - die Oranje wint met 2-0 - gaat hij nar bed en ik richting Peach. Het is redelijk druk en dus vermaak ik mij wel een fikse tijd. De extra energie zal hier ook wel aan bijgedragen hebben. Uiteindelijk is het 03:30 als ik de luiken sluit.


De vakantiedagen van 2008 op een rijtje