Reisverslag  Dag 17 - Dinsdag 16 Juni 2009

 

09:00 Ik word wakker met vogelgeluiden. Het raam heeft de hele nacht opengestaan en het koelt 's nachts voldoende af om het zelfs fris te krijgen op de kamer. Heerlijk die rust en koelte. Ik wacht in de douche op warm water maar hoor later dat het een heel eind uit de boilers moet komen want ze mogen geen zonnepanelen op het dak. Ik fris mij op met koel bergwater en meld mij dan voor het ontbijt. Vers gebakken brood, eigengemaakte jam, kaas, ham, fruithapje, yoghurt met honing, enfin genoeg voor een ruim voldoende ontbijt.

Daarna pak ik de laptop en probeer op internet te komen. Rita is richting Ioannina vertrokken voor boodschappen en ik ontdek dat ze geen wireless hebben. Dus begin ik buiten aan mijn verslag, ik heb tenslotte wat achterstand. Maar de zon komt langzamerhand over de grote populier heen en ik word verdreven. Ik ga binnen zitten waar het lekker koel is dankzij de dikke muren. Ik heb hierdoor wel een slechte mobiele verbinding maar dat is niet zo erg.

Het is 13:30 als ik bij ben en er ondertussen nog twee Nederlandse koppels voor een kamer zijn binnengekomen. Als Rita straks terug is zal ik proberen op internet te komen en de zaak live te zetten.

Wordt dus vervolgd...

Het live zetten is gelukt maar het blijkt dat Rita nog met een inbelverbinding werkt. Je gaat er vanuit dat iedereen wel adsl heeft maar het blijkt dat het hier niet mogelijk is. Rita is met een ander hotel aan het kijken of er internetverbinding via satelliet mogelijk is. Tot die tijd dus via de telefoonlijn. Ik krijg wel de beschikking over haar laptop maar kan moeilijk op de zaak komen omdat wat software ontbreekt. Ik check dus mijn e-mail en laat het dan zitten.

Rita vertelt dat vanochtend haar tweede moeder is overleden. Die is 89 jaar geworden en was haar steun en toeverlaat in de eerste jaren in Ano Pedina. Ze wordt straks vanuit Ioannina (waar ze verbleef bij haar zoon) naar Ano Pedina en zal morgen begraven worden. Yiannis en Rita gaan even naar de familie toe, bovenin het dorp, en ik krijg het beheer over het hotel. Ik zit rustig in de schaduw met een boek en een frappee dus ik kom de tijd wel door. Bert en Yvonne komen terug van een rondrit en komen erbij zitten. We praten veel over Thassos en Samothraki. Vorig jaar zijn ze hier drie weken geweest en weten dus ook van dit gebied al het nodige.

Yiannis komt terug en gaat slapen. Ik volg zijn voorbeeld en doe ook een tukje. Daarna maak ik verbinding via de dongle en kan even de stand op de zaak controleren. Ik kom hier wel meer tot rust, de omgeving is ook zo rustig! Rita is ook weer opgedoken en van haar krijg ik ook nog wat info over de omgeving. De zon zakt langzaam en ik besluit tot een wandeling door het dorp. Dalend is geen probleem maar terug merk je hoe steil het is en al snel zijn de zweetdruppels aanwezig. Ik schiet veel plaatjes en kom verhit terug. Maar daar hebben we de douche voor en al snel ben ik klaar voor het avondeten.

Bert en Yvonne nodigen mij uit om bij hun aan tafel te zitten. Het is een leuk koppel en ik kan het al goed met ze vinden. We eten vis en dat heeft niet echt mijn voorkeur. Maar Bert laat mij zien hoe ik de vis goed van zijn graat help en ik kom inderdaad nog maar twee graatjes tegen. De vis is heel goed gebakken en smaakt niet visachtig (volgens Bert het kenmerk van verse "scharretjes").

Na het eten gaan we buiten zitten uitbuiken. Ik neem tsipouro, door Yiannis zelf gestookt en die smaakt prima. Ik krijg het van Rita echter in een klein borrelglaasje en dus moet ze een paar keer lopen. In het dorp is het - afgezien van een enkele blaffende hond - muisstil. Ook de andere gasten komen buiten en we zitten al snel met elkaar te praten. Toch heeft de rust ook op ons een rustgevende uitwerking en om 0:10 gaat iedereen een voor een richting kamer. Ik sluit dan al snel mijn luiken.


De vakantiedagen van 2009 op een rijtje