Reisverslag  Dag 44 - Maandag 13 Juli 2009

 

08:00 Ik ben al eerder wakker maar lig nog even lekker mijzelf uit te rekken. Ik maak connectie via het internet van het hotel (4 euro voor 2 uur) en check de systemen. Dan ga ik naar beneden en ontdek een ontbijtbuffet. Niet zo uitgebreid als Malia Park natuurlijk maar dit is dan ook een kleiner hotel. De bediening is hier echter wel wat je in een grote stad mag verwachten, stug en onpersoonlijk. Maar goed, het eten was prima.

Dan loop ik naar de tramhalte en ontdek dat je via de betaalautomaten hier geen dagkaartje kan kopen. Enkel kaartjes die 90 minuten geldig zijn. Een vriendelijke Griekse man bevestigd dat nog eens. Het duurt met de tram 50 minuten om in het centrum van Athene te komen en daar schrik ik toch wel van, ik had niet het idee zover van het centrum af te zitten. Ik weet dat Athene een wereldstad is maar het blijkt dat de tram vertraging oploopt door de vele haltes en de verkeerslichten. Er wordt gebouwd aan een nieuwe metrolijn en dan zal het nog maar 25 minuten duren.

Dus stap ik in de tram die ik wel ken van de beelden van de Olympische Spelen, nu alweer 5 jaar geleden! Na ontelbare haltes - wel keurig gesproken in zowel Grieks als Engels met daarbij aan welke kant je uit moet stappen - kom ik op het eindpunt aan, het Syntagma plein. Even herken ik het niet omdat we aan een zijkant zijn aangekomen maar dan zie ik de wachten voor het regeringsgebouw staan en weet weer waar ik ben. Dankzij de goede tour die ik in januari met Ruud en Maria hier heb gedaan (gids: Maria) weet ik nu goed mijn weg.

Ik loop naar het plein Monastiraki en dat zal een bekend punt blijven gedurende mijn verblijf hier. Ik loop als eerste het metrostation binnen en koop er een dagkaart. Voor 3 euro mag je de gehele dag binnen Athene gebruik maken van bus, tram en metro. Kijk, dat is nog eens openbaar vervoer! En weinig wachttijd want de meeste metro's rijden om de 10 minuten en de tram ieder kwartier. Daarna worden er wat winkels bezocht waarbij voornamelijk magneetplaatjes worden aangeschaft. Pa kan alvast voor Ma een nieuwe rail aan de muur schroeven.

Het wordt warmer en ik besluit de koelte op te zoeken. Die is er in The Mall en daarvoor moet je even met de metro. Maar dan loop je ook in de koelte langs de winkels. Of ik ook nog wat cultureel verantwoord bezig ga zijn? Jazeker, morgen want het nieuwe museum van de Acropolis is op de maandag gesloten. Dus vandaag is het lekker rondlopen (ik ben nu beter voorbereid en heb betere gympen aan dan in januari). In The Mall sla ik een pitta gyros achterover en na anderhalf uur heb ik het ook wel weer gezien (tenminste, de winkels waar ik mij voor interesseer).

Terug naar Monastiraki en daar loop ik zoveel mogelijk in de schaduw rond. Een windje maakt het nog goed uit te houden, het is vandaag 34 graden. Ik verbaas mij erover dat er zoveel souvenirshops zijn maar als ik dan de busladingen toeristen zie die door de straten gejaagd worden, dan snap ik wel dat er wel wat geld achterblijft. Ik vind het voor vandaag wel genoeg geweest en loop richting Syntagmaplein.

Omdat dit het beginpunt is heb ik hier de meeste kans op een zitplekje. Onderweg stroomt de tram vol en tegen de tijd dat mijn halte (Platia Vergotis) aan de beurt is, is de tram alweer redelijk leeg. Om 16:00 ben ik terug in het hotel en ga eerst wat zitten internetten. Hotel in Kala Nera heeft gereageerd en dus heb ik daar een slaapplek. Nu een in Kalambaka vinden. Daarna ga ik even lekker liggen en val prompt in slaap.

Om 19:30 ben ik weer wakker en loop naar buiten toe. Ik zoek een supermarkt voor wat frisdrank - de minibar is mij te duur en de flesjes te klein - en loop richting zee. Ik vind er weinig winkels maar wel een mooie jachthaven met dure schepen en uitzicht op een kermis. Op het terras aan de jachthaven drink ik een biertje maar die heeft een rijkelui prijs, zesenhalve euro! Weliswaar een halve liter en dus geniet ik er met mate van.

Ik heb nog steeds het dagkaartje op zak en stap in de tram richting het andere eindpunt. Onderweg kom ik op een plein met vele winkels en eetgelegenheden. Ik heb niet veel trek en loop eerst wat rond. De winkels zijn gesloten maar er loopt genoeg publiek door de etalageruiten te gluren. Ik besluit tot een sandwich en koop bij een kiosk een fles frisdrank. Dan stap ik weer op de tram en ga op huis aan. Op de kamer lig ik nog wat te zappen maar om 0:00 gaan toch echt mijn luiken dicht.


De vakantiedagen van 2009 op een rijtje