Reisverslag  Dag 45 - Dinsdag 14 Juli 2009

 

07:45 Wakker. Na het ontbijt neem ik weer de tram. Ik heb gisteren een tweede dagkaartje gekocht. Die kaartjes treden pas in werking als je ze afstempelt en dus doe ik dat nu. Weer een dag rondtrekken voor 3 euro. Bij halte Neo Kosmos stap ik over op de metro die mij dichter bij de eerste stop van vandaag brengt, de Acropolis. Deze metrolijn is moderner want ook hier zijn borden waarop je ziet hoe lang je nog moet wachten (net als de tram heeft). De stations zijn ook mooier ingericht, helemaal die van Acropolis waar ik uitstap. Je komt al in de sfeer van de oudheid.

Dan loop ik de hordes toeristen achterna en kom in een kleine rij voor het nieuwe museum terecht. Een veiligheidscontrole met een metaaldetector (die weinig voorstelt), 1 euro betalen (tot het eind van het jaar) en dan naar binnen. Mooi ingericht en gebouwd over bepaalde opgravingen heen die je door de glazen vloer kunt bezichtigen. Stevig glas want ik zak er niet doorheen. Het gebouw heeft sowieso veel glas waardoor je de Acropolis goed kunt zien. Foto's maken is helaas verboden en de bewakers hebben hun handen vol aan de mensen die toch met mobieltjes staan te fotograferen. Waarom het niet mag is mij een raadsel, dat flitsen niet mag kan ik mij voorstellen. Een dagje flitslicht staat gelijk aan een maand zonlicht en je wilt de stukken wel zoveel mogelijk beschermen.

Uiteindelijk valt het mij tegen. Er staan mooie stukken, indrukwekkende maquettes en het is een ruime opzet. Maar het multimediale - waar ik Manos ook over hoorde - valt tegen en beperkt zich tot twee videovertoningen. Ik had wat meer verwacht daarvan. Toch weerhoudt dat de hordes toeristen niet en als ik naar buiten loop zie ik dat de rij zich verviervoudigd heeft. Dus netjes op tijd naar binnen gegaan.

Ik pak de metro en ga naar het Omonia plein. Vanuit daar loop ik terug naar het Monastiraki plein. Een anderhalve kilometer straat vol met kleine winkeltjes en een markt. Veel winkeltjes hebben inventaris die zo het museum in zou kunnen en het is een genot om er even naar binnen te gluren. Veel oude meuk, zouden Utrechters zeggen en dus weinig wat mij lokt om te kopen. Op de markt is het een genot voor een carnivoor maar een vegetariër zou er stapelgek worden! De lammeren hangen met kop en al aan de haken. Ook van kleinere dieren is de diersoort goed te bepalen - verplicht door de wet omdat je anders wel eens echt hond in de pot zou kunnen krijgen. De vismarkt sla ik toch maar even over, enkel de geur is voldoende.

Ik bereik Monastiraki en strijk neer bij een cafe waar je het station van de metro mooi kunt overzien. Drommen met mensen worden er iedere keer afgeleverd en opgepikt. Met een freddo erbij lekker mensen kijken, en die komen er voldoende langs! Dan word ik weer zelf een van die langstrekkende en eindig in een winkeltje met het bordspel tavli. Veel Grieken spelen het, vooral in de kafenio - de "oude mannetjes" cafés. De oudere Griek die mij helpt laat mij de spelregels zien op een gekopieerd velletje papier. Maar het is wel in het Engels en dat zie je niet vaak. Dus besluit ik een bord te kopen en die prijs is bijna Athene onwaardig. Voor 8,50 euro heb ik een bordspel in houten doos formaat zodat alle stenen er keurig in opgeborgen kunnen worden.

Ik strijk weer op een terras neer en zit een uur lang naar zowel toeristen als Grieken te kijken. Het is middagpauze voor veel Griekse winkelbedienden en ik zie verscheidene meiden in shirtjes waar Pella een moord voor zou doen, van Hondos Center. Mocht je dat laatste niet begrijpen, maak je niet druk, zeker als man is dat ook niet te begrijpen. Ik heb er een keer een lipstick gekocht ¿ en dat is nooit meer goed gekomen.

Dan verkas ik naar de kebab zaak waar ik ook met Ruud en Maria heb gegeten. Nu een stuk drukker en een stuk warmer! Ik sla er bijna een hele maaltijd naar binnen en dan vind ik het weer genoeg Athene. Morgenochtend nog een klein stukje Athene als ik er via de snelweg uit rijd en dat is het voor dit jaar. Dus weer de tram opgezocht op het Syntagma plein. Er wordt wat omgeroepen wat mij later duidelijk wordt, er komen namelijk twee trams achter elkaar op dat enkele spoor binnen. Grieken staan al voor de juiste en ik ben bang voor een staanplaats. Toch heb ik geluk en bemachtig een zitplekje.

Om 17:00 ben ik weer thuis, controleer de mail en ga dan even liggen. Ik slaap niet maar doezel wat. Het is toch tijd voor het verslag en dus is het tikken geblazen. Ondertussen stel ik foto's veilig en beantwoord ik wat e-mail. Het is nu 22:30 en ik ben weer helemaal in de tegenwoordige tijd. Ik zit nog vol van de maaltijd van vanmiddag en besluit er niet meer op uit te gaan. Een maaltijd overslaan moet mij makkelijk afgaan. Morgenochtend ga ik richting Pileon en zal daar 5 dagen verblijven. Dan 3 dagen in Kalambaka waarna ik naar Naousa afreis.

Wordt vervolgd...

Zoals gezegd, ik zet de website live en lig nog even wat tv te kijken. Mijn ogen zakken steeds dicht want ik lig lekker in de kussens. En dus sluit ik mijn luiken om 23:30.


De vakantiedagen van 2009 op een rijtje