Reisverslag  Dag 59 - Dinsdag 28 Juli 2009

 

07:45 De wekker gaat af maar net daarvoor was ik al wakker geworden. Ik pak de laatste spullen in en breng deze naar de auto. Ik ben benieuwd of er straks nog twee personen en twee koffers bij zullen kunnen want ik heb best wel wat spullen voor Thassos bij mij. De laatste kleding - jas, regenjas, shirts met lange mouwen - verdwijnen nog onder de massagetafel en dan is alles gereed voor een ontbijt. Berry stuurt een sms dat de tussenstop op tijd is en dat ze waarschijnlijk op de juiste tijd van 11:35 aan zullen komen.

Ik geniet van dit ontbijt want de komende anderhalve week zullen we zelf voor ontbijt moeten zorgen. Ik krijg van Akis een volle zak perziken mee. Die hingen gisteren nog aan de boom en zijn dus zo vers als maar kan zijn. Ik reken bij Akis af en dan komen Dimitra en alle kinderen binnen. Ik hoef gelukkig nog geen afscheid van ze te nemen en kan volstaan met een tot ziens. Want het is ondertussen over tienen geworden en tijd om richting vliegveld van Thessaloniki te gaan. Ik krijg van Akis nog een frappee voor onderweg mee maar dan stap ik ook in de auto en start de 163pk sterke 2.2 liter diesel.

Die weet niet hoe hij het heeft na de afgelopen weken van volle belading en gromt van voldoening als ik om 10:15 Naousa uit rijd. Richting Veria, de snelweg op en dan richting Thessaloniki. De tomtom met Bert Visscher staat weer aan maar ik heb even niet goed gekeken naar de route die hij heeft gekozen. Die blijkt dwars door Thessaloniki te gaan. Je komt er wel maar ik denk dat het via de rondweg toch gemakkelijker en sneller was gegaan. Nu rijd ik van stoplicht naar stoplicht langs allerlei wegwerkzaamheden en bouwputten.

Gelukkig kom ik niet helemaal vast te staan en kom ik uit op de snelweg naar het vliegveld. Om 11:40 zet ik de auto - illegaal - neer bij de bussen en loop naar de aankomsthal. Terwijl ik sta te wachten zie ik twee politiewagens met zwaailichten bij de auto's op de parkeerplaats staan. Maar ik zie dat ze met een man aan het praten zijn en geen bonnen voor de auto's schrijven, dus ik hoop zonder boete weg te kunnen komen.

Dan belt Berry en even later komen ze door de deuren naar buiten. Berry en Frances, Rocco en Jenny met hun zesjarige dochtertje Julia. Ik schrik toch even van het blauwe oog wat Frances heeft overgehouden aan een wilde Vera (haar paard). Maar gelukkig geen blijvende schade, dit trekt wel weg. De familie heeft een auto gehuurd en die moeten we zien te bemachtigen. We zijn gelukkig de eerste in de rij bij Hertz want het duurt een hele tijd alvorens alle papierhandel en zaken zijn afgehandeld. Berry komt dit keer eens met een goed voorstel waarbij Rocco en ik de huurwagen gaan halen en zij de spullen in mijn auto proberen kwijt te raken.

Het is even zoeken naar het pendelbusje maar even later krijgt Rocco dan de sleutel van een splinternieuwe Nissan Micra. Bij het uitrijden van de poort is hij al bijna de 650 euro borg kwijt maar daarna staan we al snel naast mijn auto. Ik zie dat de spullen ook maar net opgeborgen konden worden, maar iedereen heeft een goede zitplek en de reis richting Thassos kan beginnen.

We stoppen onderweg nog even voor wat frisdrank en dan zitten we op de snelweg naar Kavala. Het is nu helemaal snelweg, dat heb ik van Akis gehoord die twee dagen geleden naar Kavala is gereden voor een herdenking van een vrouw (hun koumbara, 35 jaar) die 40 dagen geleden is overleden. Dus geen pseudo-snelweg waar het altijd goed oppassen is, maar een goede snelweg waar je rustig overheen zoeft. Dan zoeven en zoomen mist zijn uitwerking niet op mijn passagiers en ze liggen beiden een tijdje te slapen.

In Keramoti ga ik even tanken want die is goedkoper dan de pompen op Thassos. Daardoor missen we net de boot van 15:00 maar de volgende vertrekt een half uur later en die blijkt makkelijker te zijn (roll-on roll-off) zodat we niet hoeven te keren en achteruit rijden. Wel is de andere maatschappij opgeheven (fusie hoor ik later) en zijn de prijzen drastisch verhoogd. Twintig euro voor de auto en drie euro per persoon. En dat is een enkele reis.

Maar goed, even later staan we op de grond van Thassos en gaan we op zoek naar studio's Dafni. Via Elsbeth heeft Berry die geregeld voor Rocco, Jenny en Julia. Het is een mooi klein complexje, geleidt door de Nederlandse Ellen en de Griekse Vasilis. Het zwembad is al snel goedgekeurd door Julia en datzelfde geldt voor het stapelbed waar vanaf ze op de bedden van haar ouders kan springen.

Berry en Rocco blijken zo voor een stelletje door te kunnen gaan. Ze overleggen alsof ze een getrouwd stel zijn en hebben het over de meest intieme zaken met elkaar. Ik ga hier verder niet op in vanwege eventuele jonge kijkbuislezertjes maar laat ik dit zeggen: zelfs toiletbezoeken blijven niet onbesproken. De "meisjes" willen graag samen naar de supermarkt om de eerste boodschappen te gaan doen. Als ik dus de komende dagen het over "de meisjes" heb, dan weet je nu wie ik bedoel.

Ik ga met Frances naar onze kamers. Stelios en Elsbeth zijn beiden thuis - dat zien we aan de auto's - maar liggen waarschijnlijk te slapen want de deur is dicht en er heerst stilte. Wij pakken onze spullen uit en in onze kamers. Dan komt ook Berry met de boodschappen en kan de koelkast aan de gang. Berry en Frances willen even slapen wat ik best kan begrijpen want hun dag is om 02:30 begonnen. We bekijken even het zwembad en hopen ondertussen onze gastvrouw aan te treffen. Die zijn echter nog in ruste. Daarna eten we brood met keftedakia uit blik. Een goede keus van het kleine broertje, dat moet gezegd worden.

Net als Berry zich op bed neerlegt zie ik dat de auto van Stelios weg is en dat de deur naar hun huis open staat. Dus gaan we naar boven waar we verwelkomd worden door Elsbeth. Een warm weerzien en we zien dat ze afgelopen winter niet stil gezeten hebben in huis. De keuken is verplaatst en vernieuwd. En alles is beter en (nog) mooier ingericht. De deur naar de voorraadkast is verplaatst en daardoor is de kast opgeruimd. Komt goed uit want wij hebben wat spullen bij ons. Elsbeth moet tennissen en gaat daardoor al snel weg. Wij plonzen even in het zwembad (mooi man, dit zwembad is zelfs gevuld met water) en leggen ons daarna even te rusten.

Om 20:30 rijden we naar Dafni en rijden daarna het centrum van Thassos stad in. De eerste parkeerplaats na de haven staat zo vol als ik nog nooit gezien heb. Dus rijden we het centrum door en komen bij Sirtaki - de taverna van de moeder van Stelios - uit. In die straat vinden we nog parkeerplek genoeg en zetten de auto's daar neer. We lopen terug langs de boulevard en door de Kalverstraat. Rocco moet slippers hebben en dus is de zoektocht daarop gericht. Echter, maat 46 is niet eenvoudig te vinden.

En dus slaagt Rocco niet en gaan we naar Sirtaki voor een goede maaltijd. Akis verwelkomt ons nogmaals want toen we de auto's geparkeerd hadden, hebben we al even met hem staan praten. We bestellen eerst een set voorgerechten. De hoofdgerechten bestellen we later. Gelukkig maar want na de voorgerechten zitten we helemaal vol. We krijgen nog wat ijs, fruit en cake van het huis en daarna kan de vertering echt beginnen. Die kost zoveel energie dat bij het hele reisgezelschap de oogleden zwaar beginnen te worden. En dus gaan we richting huis en richting bed. Het is net middernacht geweest als Berry en Frances richting welverdiende nachtrust gaan. Ik lig nog even te lezen en sluit om 01:00 het grote luik en mijn eigen luiken.


De vakantiedagen van 2009 op een rijtje