Reisverslag  Dag 33 - Donderdag 7 juli 2011

 

08:20 Zo, weer een lekkere nacht gehad. Het ziet er vandaag prima uit qua weer en toch ga ik vandaag binnen zitten. Het verslag mag weer en wat andere zaken, waaronder wat werk. Maar eerst een ontbijt, verzorgd door Katherina. De Pappas met zijn kroost is al geweest en die zit nu met een andere Pappas te praten terwijl het kroost TV zit te kijken. Echter, de jongste is een gevalletje adhd of heeft ze niet allemaal op een rijtje. Zit overal aan, schreeuwt de boel bijelkaar terwijl de andere twee kinderen rustig zitten te kijken. Ook moeder kijkt niet op of om en vaders is te druk in gesprek. Pas als de kleine het gereedschap van de open haard diverse keren tegen elkaar heeft geslagen roept Pappa(s) wat en loopt moeder erop af.

Ik heb mijn ontbijt op en ga even buiten in de zon zitten, met een frappee in de hand. Gelukkig is mijn vader nu wat wijzer en weet dat frappee geen alcohol bevat (behalve de frappee Porfyron!) zodat hij nu niet meer verschrikt uitroept: "Moeder, onze zoon zit des ochtends al aan de alcohol!!". Ja, ze hebben wat te stellen met die zoon. Maar ik ben dankbaar dat ik ze nog beide heb.

Na het zonbad installeer ik mij dus weer in de eetzaal en ga aan het werk. Ik mag van Katharina een stoel van buiten pakken zodat de houten kont mij dit keer bespaart blijft. Ik krijg een freddo Espresso (Moeder, wat is dit nu weer?!?) en een glas koud water. Ook heeft Katharina de airco aangezet en komt bezorgd vragen of ik niet meer licht moet hebben. Maar dat hoef ik niet en gelukkig begint ze dan niet over verpesten van de ogen (of ze zegt het wel maar is het Grieks voor mij).

Dus ga ik aan de slag.

En ben ik nu in de tegenwoordige tijd (het is 15:00). Ik heb Katharina ondertussen een cd gegeven van de loungemuziek waar ik nu naar zit te luisteren. Ze vond het heerlijke muziek en ik geef haar graag eens wat terug voor de goede zorgen. De volgende update komt van het altijd mooie Thassos waar ik maandag naartoe vertrek. Dus lieve platschermlezertjes, blijf mij volgen!

Wordt vervolgd...

De update was natuurlijk een fluitje van een cent als je een goede verbinding hebt. Wat dat betreft gaat Griekenland er wel op vooruit. En laat ik dan meteen maar ook wat andere zaken rechtzetten die - geheel onterecht - in de media worden voorgesteld als zijnde een feit. Hierbij doel ik zeker op de Telegraaf en Wilders (beide ware volksmenners). Hieronder zal ik een paar zaken verduidelijken uit de praktijk (en niet zoals Telegraaf "journalisten" het overpennen van anderen en het nog even lekker aandikken).

"In Griekenland zijn rellen, oproer en er wordt gestaakt" Kom nou gewoon naar Griekenland op vakantie! De media berichten zeer eenzijdig. De rellen zijn enkel in Athene en misschien ook in Thessaloniki en Patras. De grote steden dus. Daarbuiten haalt iedereen zijn of haar schouders op want de regering zit ver weg. Er wordt gestaakt maar je merkt er bijna niets van. Enkel de stroom valt eens een uur uit (slechts 3 dagen gebeurt), of de postkantoren blijven een dag dicht. Het meeste van Griekenland blijft gewoon doordraaien. Ze zullen ook wel gek zijn, ze hebben toerisme zo hard nodig!

"Grieken gaan met 45 met pensioen" Ja, dat was zo maar zeker niet voor iedere Griek. Heel veel Grieken zijn kleine zelfstandigen en hun bedrijfje is dus hun enige oudedagvoorziening. Die blijven dus doorwerken tenzij het bedrijf overgaat in andere handen. In het overheidsapparaat en bij leraren is het wel lange tijd misbruik gemaakt van pensioenregelingen. En dat is dus nu drastisch gewijzigd maar dat was al jaren een doorn in het oog van menige Griek (maar de heren politici hielden elkaar de hand boven het hoofd en genoten van alles wat Griek en God verboden hadden)

"Grieken zijn lui" Ik moet nog een Nederlander vinden die 7 dagen in de week, 15 uur per dag aan het werk gaat om zijn centen te verdienen. Zeker in de toeristencentra is dit waar en dat dan 5 maanden lang. Vele kunnen niet voldoende verdienen en moeten in de wintermaanden dus een tweede baan erbij nemen. Andere beroepsgroepen hebben rustigere werktijden maar ook dan zijn het lange dagen waarbij er wel een siësta gehouden wordt, maar dat zou een Nederlander ook doen bij deze temperaturen. Het tempo ligt dus wel lager maar ze zijn wel meer uren aan het werk. Ook hier was een overheidsbaantje het luizenleven, vergelijk het met de PTT of overheid bij ons in de jaren 50 en 60.

"Grieken hebben subsidies misbruikt" Ja, dat hebben ze gedaan. Maar je hoort niemand in Brussel zeggen "maar ik had dat ook moeten controleren". Je geeft subsidie en je controleert of ermee gedaan wordt wat er is afgesproken. Doe je dat niet dan smijt je het over de balk. En reken er maar niet op dat het geld ook maar ergens bij de burger is belandt. Dat is naar een kleine groep (steen-)rijke Grieken gegaan. Vandaar dat de burgers nu zo kwaad zijn. Zij mogen de pot aanvullen die door die machtige rijken en politici is leeg geplunderd.

"Grieken hebben een enorm overheidsapparaat" Ja, waar. Maar daar komt een fikse verschuiving in door privatisering. En dat dit ook niet altijd goed is, we hoeven enkel maar naar Nederland met de spoorwegen te kijken. Maar goed, iedere Griek beseft dat er iets aan gedaan moet worden en ze worden zelf ook gek van al die papieren rompslomp. Om van ziektenkostenverzekeraar over te stappen kan je 5 vrije dagen kosten! Qua automatisering ligt hier nog wel een fikse uitdaging.

Maar goed, ik heb mijn zegje hierover gedaan. Veel mensen volgen nou eenmaal blindelings media en bepaalde leiders. Kanonnenvoer, zouden ze hierover in de middeleeuwen zeggen. Ik ben nu vaak ook in de middeleeuwen want ik lees op historie gebaseerde middeleeuwse thrillers over kruistochten, strijd tussen moslims en christenen, tempeliers en andere ridder order groeperingen.

Nu weer even naar de rondreis terug. Ik heb mijn kantoor opgeruimd, ben boven op de kamer het boek gaan lezen en in slaap gevallen. Ik werd pas tegen 20:30 wakker, eigenlijk te vroeg om te gaan eten. En dus ga ik nog even op het terras zitten lezen en krijg ik van Toula een biertje. Dan is het etenstijd en hierna drink ik bij een van de vele bars nog een metaxa-cola als slaapmutsje. Het is 0:30 als ik bij het hotel weer aankom. Toula is al naar bed en die zoek ik ook op. Veel hoef ik niet te zoeken, ik kan het bijna blindelings vinden. Ik lig nog even te zappen langs de diverse zenders maar kan niets leuks vinden. Dan toch maar mijn luiken gesloten om 01:15.


Vorige dagVolgende dag

De vakantiedagen van 2011 op een rijtje