Reisverslag  Dag 34 - Donderdag 25 Juni 2015

 

08:30 Wakker. Na het ontbijt en de aansluitende frappee stap ik de auto in. Het is licht bewolkt maar de zon komt er lekker doorheen. De rit gaat richting Papingo. Daarbij kom je eerst over de Voidomatis rivier, wat mijn eerste fotostop is. Hierna ga ik slingerend omhoog richting Papingo en steek ik meteen door naar Mikro Papingo.

In dit bergdorpje loop een hele tijd rond. De berghelling waartegen dit dorp gebouwd is, is zo steil dat er geen verkeer door kan gaan. Ook omdat de huizen dicht op elkaar gebouwd zijn en er enkel smalle bergpaadjes tussen de huizen lopen. Bovenin het dorp zijn ze aan het (ver-)bouwen en dus staan er bij de parkeerplaats aan het begin van het dorp diverse lastdieren klaar om de bouwmaterialen bovenin het dorp te krijgen.

Aan het eind van mijn rondgang door Mikro Papingo bezoek ik het informatiecentrum. Daar krijg ik in rap Engels door een Griekse jongen uitleg over de gehele Zagori. Er is ook een kleine tentoonstelling en hij vertelt mij wat meer over de oostkant van de Zagori, een gebied waar ik minder vaak ben geweest. Dat ga ik zeker nog een keer bezoeken.

Hierna rijd ik terug naar Papingo waarbij ik onderweg de natuurlijke poelen overslaan. Ik heb van Jaap gehoord dat de luiken weer openstaan en dat er dus weinig water in zit. Van de jongen van het infocentrum hoor ik dat dit gedaan is vanwege de veiligheid. Het zou bijna een beslissing geweest kunnen zijn door een overijverige Nederlandse ambtenaar zeg! Enfin, ik rijd door naar Papingo waar ik ook een tijd rondloop en foto's maak. Ik hoop ze allemaal in het album te kunnen plaatsen maar het kosten nachten om de foto's naar mijn server thuis te sturen, dus ik beloof niets.

Uiteindelijk wil ik weer terug rijden naar Aristi en daar ben ik niets te laat mee. Een betonwagen heeft net de weg geblokkeerd want die komt wat beton afleveren. Met hulp van die chauffeur kan ik mijn auto nog net tussen betonwagen en stenen muur door wurmen. Anders had ik toch echt een tijd moeten staan wachten.

Net na de brug over de rivier stop ik. Er loopt daar een pad naar de oud kerkje. Het pad is nieuw aangelegd en loopt door een bos met hoge bomen en langs de rivier. Helaas zit de ker op slot, merk ik na een 15 minuten lopen. Op de terugweg heb ik een boom dan maar voorzien van wat extra water. Ik stap weer in de auto en rijd naar Aristi. In Aristi loop ik ook nog even rond en ga daarna bij een cafe/taverna wat zitten drinken en eten. Daarmee is de lunch ook weer geregeld.

Na nog een tijdje gezeten te hebben ga ik op huis aan. Daar ben ik net aangekomen als ook Jaap en Ruth terugkomen van hun uitstapje. Ruth gaat meteen aan de slag om nog een paar gerechten te fotograferen en ik loop ook nog wat foto's te maken die ik daarna meteen veilig stel op mijn laptop.

Hierna is het tijd voor een bezoek aan Lena in Elafotopos. Ze weet dat we komen, ik rijd met Rita en Yiannis mee, Ruth en Jaap weten de weg en zijn ons al vooruit. Lena leidt ons rond in het gebouw. Ze blijken al ontzettend veel gedaan te hebben, Ruth en Jaap weten hoe het pand eruit zag. Ze krijgt zaterdag haar eerste gasten en er moeten toch nog wat zaken gedaan worden. Veel kleine dingen, een gordijntje hier, een lampje daar, wat spullen opruimen overal. Maar Lena is er relaxed onder (nog wel) en zet voor ons een lekkere pot koffie.

Op het terras (met een mooi uitzicht) zitten we een tijd te praten. Het gebouw is van de kerk (waarschijnlijk gekregen via een erfenis van iemand zonder familie) en ze huurt het voor 100 euro. Het had 4 jaar leeg gestaan en had achterstallig onderhoud. Dan heeft Lena er toch mooi haar eigen plekje van gemaakt. Ik hoop dat het haar gaat lukken in deze onzekere tijden.

We houden haar niet langer van het werk en gaan terug naar Porfyron. De temperatuur is van dien aard dat we besluiten buiten te gaan eten. Ik mag weer bij Jaap en Ruth aanschuiven, mits ik mij gedraag, wat uiteraard het geval is. Dit is voorlopig hun laatste avondmaal hier. Ze vertrekken morgen naar het zuiden, maar komen nog terug.

We houden het niet de gehele avond vol om buiten te zitten. Daarvoor daalt de temperatuur toch nog teveel. Na een gezellige avond sluit ik om 23:30 mijn luiken.


Vorige dagVolgende dag

De vakantiedagen van 2015 op een rijtje