Reisverslag  Dag 43 - Zaterdag 4 Juli 2015

 

09:15 Zo, lekker en goed geslapen. Ik had Yiannis en Rita al verteld dat ik zou uitslapen, geen vroeg ontbijt. Het is namelijk vandaag wel vertrekdag maar het is een kleine trip (2:30 uur) naar mijn volgende stop, Kalambaka. Het ontbijt binnen, de koffie buiten. Daarna de spullen van de kamer in de auto en mijn kantoor leegmaken. Yiannis heeft in Kalpaki ondertussen wat boodschappen gedaan, hij had geen zin om op een zaterdag naar Ioannina te gaan.

Gelukkig is het afscheid nemen nu voor maar korte tijd. Over twee weken zie ik hen weer. Het is 12:00 als ik in de auto stap en richting snelweg bij Ioannina ga. Even doorgereden om bij Ikea te pinnen, dan hoef ik niet in de drukke hoofdstraat van Kalambaka te stoppen.

De rit gaat verder prima en ik kom om 15:00 bij het hotel in Kalambaka aan. Christos staat daar met een waterslang de stoep schoon te spuiten en de auto krijgt van hem meteen de volle laag als hij mij herkent. Mij valt op dat er in de straat niet geparkeerd is. Dat is sinds afgelopen winter verboden! Dus niet de ene helft van de maand links, de andere helft van de maand rechts, nee totaal parkeerverbod. Ze hebben maar een kleine garage onder het hotel en daar maak ik gebruik van. Ondanks de steile afrit, haalt mijn auto het net zonder te schuren.

Van Charlies wist ik dat ze er niet zou zijn. Die zie ik maandag pas, ze heeft een weekend vrij (komt bijna nooit voor). Van een andere baliemedewerkster krijg ik de sleutel van kamer 309. Christos loopt met mij mee en laat de kamer zien. Normaal zou je uitkijken op een kleine steeg en de wand van het andere gedeelte van het hotel. Maar die wand hebben ze nu beplakt met fotobehang van de Meteora kloosters! Dus ook ik heb nu uitzicht op Meteora. Ze zijn nog niet geheel klaar, vandaar dat er nog stellingen staan in de steeg.

Ik zet de airco aan want het is hier 35 graden, 10 graden warmer dan in Ano Pedina, en ga op bed wat liggen lezen. Het is 17:30 als ik weer naar buiten loop en voel dat de warmte hier goed blijft hangen. Gelukkig waait het een beetje. Op het eerste pleintje, waar ik normaal mijn koffie haalde, wacht mij een schok. Van de 5 tentjes is enkel de eerste nog open! De rest is allemaal over de kop. Dus loop ik verder en zie op het volgende pleintje - het bankenpleintje - vele mensen in de rij staan voor de 5 verschillende banken met hun geldautomaten. De kantoren zelf zijn dicht, de Grieken staan in de rij om hun 60 euro per dag te incasseren. En als je weet dat veel maandelijkse betalingen (huur, elektra, telefoon) hier nog cash gedaan moeten worden, dan weet je dat ze meer dan een dag in de rij moeten staan.

Het derde pleintje, met de waterval, heeft wel twee plekken waar je koffie kunt krijgen en ook nog schaduw en een beetje wind hebt, oftewel koelte. Maar ik klaag niet! Ze serveren hier heerlijke sterke freddo met een mooie kan water. En dan lekker mensen kijken. Na een tweede bakje loop ik weer terug naar het hotel. Een kilometer heen en een kilometer terug.

Op de kamer kleed ik mij om en gereed voor de avond. Het is 20:30 als ik bij Dyonissos aan de hoofdstraat neerstrijk voor een maaltijd. Ondertussen wandelen er allerlei mensen langs, veel Chinezen, Roemenen, Polen en Grieken. Een zeldzame Duitser, Fransoos of Hollander/Vlaming maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Voor 14 euro heb ik een complete maaltijd, inclusief drank. Je voelt je nu bijna schuldig. Waar doen ze het nog van? Welke winst maak je dan nog? En toch een glykaki (bolletje ijs en cakeje) van het huis geven.

Met al dat door het hoofd spokend loop ik terug naar de hotelkamer. Ik heb afleiding nodig. Wat cabaret via YouTube. Herman Finkers, Bert Visscher en Jochem Myjer doen het goed bij mij. Zo goed dat ik ik ongelovig op mijn mobiel kijk als die 01:00 aan geeft. Ik check het met mijn Ipad en de tijd klopt echt. Tijd om de luiken te sluiten.


Vorige dagVolgende dag

De vakantiedagen van 2015 op een rijtje