Reisverslag  Dag 56 - Zaterdag 28 Juli 2012

 

08:30 Ik ben wakker en terwijl ik aan mijn ontbijt zit krijg ik foutmeldingen van een server van de zaak binnen. Niet goed en na een controle blijkt een hele server plat te liggen. Ik stuur Bastiaan (de zoon van de baas) een sms en even later krijg ik reactie dat hij naar de zaak rijdt. Ondertussen maak ik de bijrijderplaats leeg want Rita rijdt vandaag met mij mee. Het 4-tal en wij twee gaan vandaag op excursie naar een wijnmakerij in Metsovo. Vandaar dat ik ook een dankwoordje uitspraak als de server weer zijn werk begint te doen.

Om 11:30 start ik de auto en Rita fungeert als gids - ook wel Rita Rita genoemd - en we rijden via de oude weg naar Metsovo. Bij een bergdorpje stoppen we even om rond te lopen. Al snel blijkt Marie te zijn verdwenen. Is ze misschien achter een Griek aan? Peer lijkt zich weinig zorgen te maken. Maar ze is een tijdje onvindbaar totdat blijkt dat ze een rondje rond de kerk heeft gemaakt.

Daarna slingeren we weer over de oude bergweggetjes richting Metsovo. Daarbij kruisen we de snelweg een keer en besluiten die dan voor de rest van de weg te nemen. Naar later bleek precies op tijd want Marie begon van al dat geslinger wat misselijk te worden. Nu op de snelweg gaat het rechtuit, over bruggen en door tunnels naar Metsovo. Ik ben daar jaren langs gekomen, op weg naar de bergpas en kijk nu mijn ogen uit want daaronder ligt een compleet (toeristisch) dorp met een Oostenrijkse uitstraling.

Wij gaan eerst naar de wijnmakerij waar we een korte rondleiding krijgen en - helaas - slechts 1 soort wijn mogen proeven. Wel een heel lekkere witte zodat ik daarna in het winkeltje wel een fles aanschaf. Daarna gaan we het centrum in en strijken bij een taverna neer. Het is een gezellige lunch met het 4-tal. René en Peer blijken twee onvervalste droogkloten te zijn en genieten zichtbaar van het leven. Monica, Marie en Rita zijn een mooi dameskransje en doen iedere ochtend en middag trouw een yoga of tai chi sessie.

We zitten lekker van allerlei gerechtjes te smullen, waardonder een gebakken rookkaas. Die heb ik ook al een keer van Yiannis gekregen en zit vacuüm verpakt als een worst. Maar het grootste voordeel is dat hij daarom ongekoeld getransporteerd kan worden. En die rookkaas komt uit Metsovo, dus ga ik die hier ook kopen. Na het eten lopen we even door het dorp en ik koop twee worsten van beide een kilo. Ze zijn niet goedkoop (17 euro de kilo) maar wel heel bijzonder en je snijdt er iedere keer kleine plakjes van. Dus dat wordt thuis nog wel een paar keer smullen.

Via de snelweg keren we snel terug naar huis. Niet enkel om Marie weer een slinger te besparen maar ook omdat er om 17:00 een yoga sessie is en er misschien nu wel Griekse vrouwen op de stoep zullen staan om mee te doen. Marie heeft echter vandaag geen zin want bij thuiskomst stiefelt ze rechtstreeks naar boven, naar haar bedje. René en ik zijn vandaag de bob geweest en halen dat op het terras nu even goed in met wat tsipouro. Sociaal als hij is, doet Peer natuurlijk mee. Rita komt met Monica al snel terug, er was niemand en zij gaan ook nog even naar bed. Wij mannen besluiten de karafjes nog even te legen en dan ook dat voorbeeld te volgen.

Het is kwart voor zeven als ik op bed ga liggen maar de slaap wil niet vatten. Toch lig ik lekker te rusten totdat ik om 20:15 mij weer op het terras vervoeg. De avond valt in, het eten is weer bijzonder smaakvol en de temperatuur neigt naar dichtbij de 20 graden. Maar het blijft nu wel droog. Om 23:45 ga ik terug naar mijn kamer, de anderen liggen dan allemaal op een oor. Ik lig nog even te lezen maar om 0:30 sluit ik mijn luiken.


Vorige dagVolgende dag

De vakantiedagen van 2012 op een rijtje